Blog

Stap 6. in zes stappen naar optimale recruitment marketing

Vacaturegerichte marketing

Van Employer Branding naar wervingscampagne. Het laatste artikel in deze reeks, tijd voor ‘de puntjes op de i’. We hebben de identiteit en het imago van je organisatie beetgepakt, het verhaal daarachter beschreven, alles uitgewerkt in een candidate journey en we zijn de juiste dingen op de juiste tijd en plaats gaan communiceren. Tijd om het te gaan hebben over vacaturegerichte marketing.

Stap één bij een wervingscampagne is bepalen wie de ideale kandidaat is voor de vacature. Als je weet wie je zoekt, kun je gericht communiceren. Je kent je doelgroep voor je Employer Branding, dat is echter de doelgroep voor de gehele organisatie. Je kunt je in een wervingscampagne echt gaan richten op een specifiekere persona.

Communicatiestijl

Wijkt je persona af van de doelgroep voor je Employer Branding? Dat wil niet zeggen dat je nu je gehele communicatiestijl om moet gooien op al je kanalen. Als je iemand zoekt die je met je huidige stijl daadwerkelijk zal afstoten, dan ben je wellicht niet helemaal authentiek aan het communiceren of is je doelgroep misschien niet helemaal correct bepaald. Daarbij zal het plaatsen van de vacature op enkel je eigen kanalen niet altijd toereikend zijn. Bij een lastig in te vullen vacature door schaarste bijvoorbeeld. Dat biedt kansen voor nog gerichtere communicatie op andere kanalen.

Kanalen

Om te bepalen op welke kanalen en vacaturesites we een vacature gaan plaatsen, doen wij bij Talentsourcer vooraf altijd een doelgroeponderzoek. We maken een zogenaamde Talentmap. Hierin staat exact beschreven op welke social mediakanalen onze doelgroep zich bevindt in een bepaalde regio en op welke vacaturesites zij zoeken naar een baan. Dit helpt om te bepalen waar je het beste je budget op in kan zetten. Wellicht wil je meer besteden aan ‘targeted ads’ (persona-gerichte advertenties) op social media dan aan vacaturesites of andersom. Het voordeel hiervan; je kan wat afwijken qua communicatiestijl en die helemaal richten op je ideale kandidaat.

Solliciteren

Het komt al terug in de candidate journey, al is dit een mooi moment om dit onderdeel nog eens onder de loep te nemen. Hoe is je online sollicitatieproces ingeregeld? Vraag je men een CV en motivatiebrief te mailen of heb je bijvoorbeeld een online formulier waar men een bijlage in kan hangen? Deze laatste zien we tegenwoordig steeds meer. Logisch gezien de kandidatenmarkt waar we in verkeren. We willen de drempel om te solliciteren zo laag mogelijk houden en het proces zo makkelijk mogelijk inrichten.

Vacaturetekst

Nu is er uiteraard nog een heel belangrijk onderdeel waarmee je een potentiële kandidaat zo ver kan krijgen om daadwerkelijk te solliciteren. Dat is vanzelfsprekend de vacaturetekst. Wil je weten hoe je de tekst zo effectief mogelijk kan schrijven en SEO (Search Engine Optimization) kan inzetten om te zorgen dat jouw vacature als eerste gevonden wordt? Houd dan onze blog in de gaten en volg onze social mediakanalen. We vertellen je er snel meer over!

Aan de slag met jouw employer brand? Plan dan een gratis sparring sessie in één van onze marketeers. 

Martijn Swolfs richt zich met name op online marketing en website development. Sanne Verbaant op communicatie en tekst. Waar wil je over verder praten?

 

   

Vorig artikel
Talentsourcer & Design Thinking
Volgend artikel
Recruitment Process Outsourcing
Menu