Blog

Talentsourcer & Creative Thinking

In het vorige artikel over ‘Design Thinking’ kwam het onderwerp ‘Creative Thinking’ naar voren. In het proces van het ontwikkelen van recruitment marketingcampagnes is creativiteit belangrijk. Hoe zorgen wij er binnen Talentsourcer voor dat we creatief blijven?

In het proces van Design Thinking gaat het om het bedenken van mogelijkheden en uiteindelijk oplossingen. Daarbij is creativiteit erg belangrijk. Je wil bij het bedenken van een campagne namelijk met een origineel idee komen in plaats van met een ‘standaard’ oplossing. Creative Thinking is in de basis herkenning van patronen van je brein. Welke denkpatronen heb je en hoe kun je die doorbreken?

Patronen

Om creativiteit te stimuleren, zijn er een aantal uitgangspunten die je kunnen helpen. Laat om te beginnen je patronen los. Ons brein maakt van nature patronen. Wanneer we die herkennen en kunnen loslaten, creëren we ruimte in ons brein voor creativiteit. De vraag is natuurlijk, hoe doe je dat? Zorg dat je ontspannen aan de slag gaat. Een ontspannen brein heeft ruimte om creatief te zijn. Je focus ligt echt op de creativiteit. Ben je niet ontspannen of heb je eigenlijk geen tijd? Dan heeft het geen zin om deel te nemen aan het creatieve proces.

Doe het eens anders

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus gooi het eens over een andere boeg. Om een paar voorbeelden en tips te noemen:

  • Stel jezelf bloot aan nieuwe ideeën en ervaringen.
  • Experimenteer. Probeer, doe en zet kleine stapjes.
  • Stel je oordeel uit. Wanneer we denken in “ja, maar…” belemmert dat ons denken. Maak een “ja, en…” van je “ja, maar…” om de weg vrij te maken om tot creativiteit te komen.
  • Stel veel vragen en ga mee met andermans ideeën.
  • Werk samen en deel ideeën.
  • Gebruik je verbeelding!

Brainstormsessie

Als je een brainstormsessie gepland hebt staan, dien je als het ware ineens creatief gezien ‘aan te staan’. Wellicht heb je niet van tevoren de tijd om te ontspannen, er zijn een paar dingen die je dan kunnen helpen om toch effectief mee te kunnen doen. Maak in eerste instantie je hoofd leeg. Gooi eerst de ‘obvious’ ideeën eruit, om ruimte te maken voor de creatieve ideeën. Heb ook de wil om iets toe te voegen aan het creatieve proces. Heb je die wil niet, dan verstoor je het creatieve proces voor anderen. Komt er ineens een heel vreemd idee voorbij? Mooi! Sta stil bij de dingen die raar zijn. Die geven vaak aan dat je een denkpatroon hebt losgelaten en zijn dus heel goed nieuws.

Creative Thinking

Creative Thinking gaat dus over begrijpen hoe je brein werkt, welke patronen je hebt en hoe je die kan loslaten, zodat jouw creativiteit echt tot zijn recht komt. Om dit artikel weer met een mooie quote af te sluiten:

“Gebruik je brein niet om te onthouden, maar om na te denken” 

Vorig artikel
Recruitment Process Outsourcing
Volgend artikel
De recruitment trends voor 2020
Menu